Kynttilän valaminen 3D -tulostettuun muottiin

Pitkään on ollut suunnitelmissa kokeilla 3D -tulostaa valumuotti. Ongelmaksi on aina tullut korkeat lämpötilat ja sopivien materiaalien metsästys erikoisliikkeistä. Steariinin sulamispiste on vain 72°C, joten sen saattaisi onnistua valaa PLA muottiin. Kokeillaampa siis.

Pulttikynttilä
Pulttikynttilä

Kynttiläksi valikoitui hacklab -henkisesti pultti. Sopiva pultin 3D -malli löytyikin nopeasti Thingiversestä. Muotin tekoon löytyi myös kätevä valmis koodi OpenSCAD -3D mallinnusohjelmaan. Koodi on parametrisoitu niin, että pultin asemointi muottiin ja muotin koon sovittaminen oikeaksi on näppärää. Pultti asemoitiin muotin sisään niin, että kärki meni aavistuksen muotin reunasta yli, jolloin siihen jäi valamista ja sydänlankaa varten sopiva reikä. Koodissa oli myös valamiseen tarkoitettu reikä, mutta tässä tapauksessa se oli turha ja se poistettiin.

Muotin teko OpenSCADillä

Kirpputorilta löytyi steariinin sulattamiseen sopiva pienehkö kattila 2€:lla. Loput tarpeet löytyi paikalliselta tavaratalo Kärkkäiseltä. 1Kg steariinia maksoi 5,90€ ja 7kpl suunilleen sopivan kokoisia sydänlankoja 2,50€.

Tarvikkeet kynttilän valuunSteariinin sulatus

3D -malli oli ennen valua noin 15min pakasteessa, jotta PLA muovi ei muuttaisi muotoaan, kun kuuma steariini kaadetaan sisään. Muotin puoliskot teipattiin toisiinsa ja sydänlanka tuettiin pystyyn rautalangalla. Steariinia lämmitettiin juuri sen verran, että steariini suli, mutta ei sen enempää. Sula steariini kaadettiin muottiin ja annettiin jäähtyä. Muotin puoliskot irroitettiin varovasti toisistaan.

Steariini muotissa

Avattu muottiKynttilä murtui pultin kannan juuresta, ehkä liian nopean pakastinjäähdyttämisen takia tai sitten muotti oli kannan ympärillä hankalan muotoinen – jämähti liiaksi kiinni muottiin. Seuraavassa muottiversiossa tuleekin olemaan aavistuksen kalteva pultin kannan yläosa.

Kynttilä oli myös ylhäältä vähän matkaa ontto. Steariini ilmeisesti kutistuu jähmettyessään aika paljon. Tätä varten seuraavassa muotissa tulee olemaan ylimääräistä yläosassa. Yläosan voi sitten vaikkapa kuumalla mattopuukolla leikata sopivan mittaiseksi.