Uusissa tiloissamme ei ollut aluksi muuta, kuin painovoimainen ilmanvaihto. Toisinaan se puhalsi ilmaa hormista sisään. Tarvitsimme koneellisen ilmanvaihdon myös maalauskaappia, laserleikkuria ja juotospistettä varten.
Aloimme etsiä sopivaa puhallinta, jolla lähteä liikkeelle. Sopiva puhallin löytyikin Ideaverstaan jäähyväiskirppikseltä sopuhintaan. Puhaltimessa itsessään on jo sopivasti älyä mukana. Sitä voi ohjata 0-10V jänniteviestillä tai PWM:llä.
Saimme idean ohjata puhaltimen nopeutta Raspberry Pi:llä. Suunnitelma laajeni tuttuun tapaan melko pian. Päätimme rakentaa edellämainituille työpisteille ilmanvaihdon servo-ohjatuin säätöventtiilein, joihin rakentaisimme älyn ESP32:lla (alias Kolava node). Työpisteistä menisi tilatieto puhallinta ohjaavalle Raspberry Pi:lle (alias Kolava), joka puolestaan huolehtisi riittävästä puhaltimen tehosta.
Matkan varrella keksittiin myös, että työpisteiden säätöventtiilit täytyy pistää kiinni ja puhaltimen teho laskea matalalle tasolle, kun tiloissa ei ole ketään. Luonteva tapa havaita tilan tyhjyys on se, että tiloissa on pimeää.
Ilmanvaihtojärjestelmämme osat viestivät keskenään hacklabin paikallisen MQTT -palvelimen kautta. Kukin työpiste ilmoittaa tilojen muutokset eteenpäin. Työpisteiden tiloja voidaan myös ohjata MQTT -viestein.
Työpisteiden säätöventtiileihin on suunniteltu 3D tulostettavat osat, jotta läppää kääntävä servo saadaan laitettua käsikahvan tilalle. 3D mallit ja koodit löytyvät Githubista (https://github.com/hacklab-lahti/kolava_node) ja päivittyvät sinne projektin edetessä.
Projekti on vielä kesken, varsinkin palvelinohjelmiston osalta.