Piparkakkutornien laserleikkailua

Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Luovat Suunnittelumenetelmät kurssilla oli tehtätävä visualisoida Tilda -järjestelmästä haettua informaatiota haluammallaan tavalla. Justyna, Minttu, Irina ja Julia valitsivat piparkakun materiaaliksi ja Hacklabilla ruvettiin heti idean kuultua miettimään ajatusta piparkakkutalon leikkaamisesta laserleikkurilla. Käytössä oli 40 watin Co2 laserleikkuri joka heti laitettiin tositoimiin.

Ensimmäiset kokeilut leikkauksesta eivät olleet kovin onnistuneita. Testimielessä nopeasti leivottu pipari oli aivan liian paksua leikkurille. Kun malttoi leipoa piparista tarpeeksi ohutta, niin että paistamisen jälkeen paksuudeksi saatiin jopa alta 4 mm, niin laserilla sai 95 % teholla ja 30 mm/s vauhdilla jopa 3:lla ajolla piparin irtoamaan muotista.

Lisähankaluutena Illustratorilla piirettyt kuvat eivät olleet laserleikkauksessa käytettävälle K40 Whisper -ohjelmistolle suoraan mieleisiä vaan niitä joutui käsittelemään Inkscapella vielä hieman ennen leikkausta ja joutuipa sitä korjailemaan laserleikkauksessa käytettyä ohjelmistoakin! Ilmeisesti bugi oli jo korjattu uudemmissa versiossa, mutta huomasin tämän vasta myöhemmin.

Vielä bonuksena laserleikkuri rupesi lämpenemään aikalailla leikkauksen aikana, mutta pakastimesta kylmäkalleja jäähdytysveden sekaan, niin leikkaus jatkui ongelmitta pidempienkin sessioiden ajan.

Kolmena iltana näitä yhteensä leikkailtiin, kun meni aikalailla opetteluksi jokainen mahdollinen asia. Kun oppi kommervenkit vektorikuvien käsittelyssä, piparista saatiin tarpeeksi ohutta ja laserleikkurin lämpötila hallintaan, rupesi leikkaus sujumaan kuin vettä vain.

Reunoista tuli siistejä ja kaiverrukset onnistuivat todella hyvin. Joissain paloissa näkyy hieman palojälkiä kun leikkauksen yhteydessä pipari syttyi melko helposti palamaan. Laserleikatussa piparissa on melkoisen palanut maku ja tämä torni viimeisteltiin liimaamalla palat kuumaliimalla yhteen, joten tätä taloa tuskin kannattaa syödä.

Tornit ja muut oppilaiden työt ovat nähtävissä FellmanniCampuksen korkeakoulukirjaston tiloissa, Kirkkokatu 27:ssa.